Τι ζωή θέλεις να ζήσεις;

μπαλάκια-φάτσες

Το 2019 ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ανακήρυξε την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out) ως εργασιακό φαινόμενο !! Σύμφωνα με την έρευνα του Gallup 2021 ο θυμός, το στρες η ανησυχία και η θλίψη έχουν αυξηθεί και μάλιστα πριν το covid 19.

Παγκοσμίως 7/10 ανθρώπους υποφέρουν στη σύγχρονή εποχή και χρειάζονται υποστήριξη και η αιτία βρίσκεται και ανάμεσα σε εξωγενείς παράγοντες(εργασία, σχέσεις, οικογένεια)και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές κτλ).

Η πανδημία ανέδειξε μια νέα κανονικότητα και μια αλλαγή στο τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε. Μάλιστα,η παγκόσμια έρευνα ηγέτιδας δύναμης ΙΤ(Microsoft) έδειξε πως το 53% των εργαζομένων βάζουν την υγεία και το well-being πάνω από την εργασία τους και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γονείς. Συνεπώς, παρατηρείται μια μετατόπιση αξιών. Σημείωση :Η εργασία ως αξία ήταν πάνω από όλα συγκρινόμενα με αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών.

Κάπως έτσι, ήρθε στη ζωή μας το φαινόμενο της μεγάλης παραίτηση, δηλαδή της αποχώρησης από τους οργανισμούς στελεχών με καλές σπουδές και προοπτικές περιλαμβάνονται και οι CEO στη λίστα!

Ανέκαθεν, έβγαινε στις έρευνες ως κυρίαρχος λόγος, πως τα άτομα αποχωρούν απο τις εταιρίες λόγω κακού management . Πλέον επικαλούνται προσωπικούς λόγους (οικογένεια, καλύτερη εργασιακή καθημερινότητα) και well-being. Μάλιστα, η generation z δεν αναζητά μια εργασία που να πληρώνει καλά και να προσφέρει ένα καλό βιοτικό επίπεδο, όπως η generation X (job seekers), αλλά να επιλέξουν την εργασία που θα τους προσφέρει το well-being και το κοινωνικό χαρακτήρα που επιθυμούν (job shoppers).
Πλέον οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται, αλλά όχι αυτό να έχει αντίκτυπο στην επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας και της ευτυχία τους. 

Συνεπώς, όταν με ρωτούν

Πότε να ξεκινήσω να κάνω συνεδρίες για να φέρω την αλλαγή στη ζωή μου; 

  • Πόσο ακόμη αντέχεις να μείνεις σε αυτή την κατάσταση που είσαι τώρα;
  • Πόσο χρόνο και χρήμα είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις /ή να επενδύσεις (δέσμευση); -> crash-test κινητοποίησης. Ειδικά σε εκείνους που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους Στατιστικά το 1/3 των ανθρώπων.
  • Πόσο αντέχεις να κάνεις αλλαγές και τι υποστήριξη χρειάζεσαι σε αυτό;

Μπορεί να ξέρεις ακριβώς το στόχο που θέλεις να επιτύχεις, αλλά μπορεί και να ανακαλύψεις ποιος είναι ο σκοπός που σε εκφράζει και τι επίπεδο ζωής επιθυμείς να έχεις ώστε να είσαι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος.

Κατερίνα Αντωνοπούλου

Οργανωσιακή ψυχολόγος | Πιστοποιημένη Executive Coach | Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Επικοινωνία

antonopouloukaterinacoach@gmail.com